De zin en onzin van een warming-up


Warming-up oefeningen

Warming-up oefeningen voor het sporten, moet dat echt? Je hoort er tegenstrijdige geluiden over. Hier onderscheiden we de feiten van de fabels.

Om maar met de deur in huis te vallen: een goede warming-up kan je helpen om een betere sportprestatie neer te zetten. Het helpt je om jezelf lichamelijk en geestelijk klaar te maken voor actie. Het volgende gebeurt in je lichaam:

1. De naam zegt het al, je warmt jezelf op. Je lichaamstemperatuur stijgt.

2. Ook de rest van je lichaam maakt zich klaar voor de prestatie die je gaat neerzetten. Je verbetert de zuurstoftoevoer en de doorbloeding. Ook versnelt je glycogeenverbranding.

3. Je bereidt je mentaal voor op de te leveren prestatie en je bent gefocust.

De meest gebruikelijke manier van een warming-up is door zelf oefeningen te doen. Dit wordt ook wel een actieve warming-up genoemd. Je kunt ook kiezen voor een passieve warming-up. Je verhoogt dan je temperatuur van buitenaf, bijvoorbeeld met een warm bad of verwarmde kleren. Beide soorten kunnen bijdragen aan een verbeterde prestatie. Maar de actieve variant heeft de voorkeur, met name als je een sportieve prestatie gaat leveren die langer duurt dan 5 minuten. Een passieve warming-up verbetert korte prestaties tot 5 minuten.

Voorkomt het blessures?

Veel mensen voeren een warming-up uit om blessures te voorkomen. En hoewel deze bewering algemeen geaccepteerd is, is er geen sluitend bewijs voor dat het blessures voorkomt.

Hoe doe je een warming-up goed?

Er zijn een aantal richtlijnen opgesteld voor een goede actieve warming up. Over het algemeen blijkt dat een korte, matig intensieve warming-up van maximaal een kwartier met enkele explosieve oefeningen (zoals sprints) het meest optimaal is. Op deze manier kun je je temperatuur omhoog brengen en je lichaam klaarmaken voor een topprestatie! 

Hoort rekken dan niet bij een warming-up?

Veel sporters rekken voor het sporten om blessures te voorkomen. Voor de meeste sporters heeft rekken echter geen toegevoegde waarde. Alleen voor sporters die leniger moeten worden om hun sportprestatie te verbeteren, heeft rekken zin. Rekken maakt namelijk leniger. 

Voorkom dat je weer koud wordt

Nog een laatste aandachtspunt. Om ervoor te zorgen dat je blijft profiteren van de voordelen van een goede warming-up, is het belangrijk dat je spieren warm blijven. Een paar tips:

  1. Doe de warming-up vlak vóór je de sportprestatie moet leveren.
  2. Blijf lichamelijk actief tijdens de rust, om tijdens het vervolg van de wedstrijd je prestaties te verbeteren.
  3. Is dat niet mogelijk en zit er meer dan 15 minuten tussen de warming-up en de sportprestatie? Zet dan de passieve warming-up in om je spieren warm te houden. Gebruik bijvoorbeeld een broek met warmte-elementen.