Blauwe Zones: Levensstijlen Om Langer Te Leven
Lees meer over de Blue Zones, waar ze zich bevinden en welke levensstijl deze ultragezonde mensen hebben.
16-7-2022
GEZONDHEID - LEVENSSTIJL
4 MINUTEN LEZEN
Hoewel we onze genetica of het lichaam waarin we geboren zijn niet kunnen veranderen, kunnen we onze omgeving beheersen en ons risico op ziekten verminderen. De Blue Zones zijn specifieke gebieden in de wereld met inwoners met zeer lage percentages chronische ziekten en die het langst leven. Ontdek waar de Blue Zones zich bevinden en welke levensstijl deze ultragezonde mensen hebben.
Wat zijn blauwe zones?
De blauwe zone is een term die wordt gegeven aan bepaalde regio's van de wereld waar enkele van de gezondste en langstlevende mensen leven. De term werd voor het eerst bedacht door auteur en National Geographic Fellow, Dan Buettner (en zijn collega's) (1). De naam komt van het feit dat ze blauwe cirkels op een kaart tekenden bij het zoeken naar deze gebieden. De gebieden omvatten: Okinawa, Japan; Sardinië, Italië; Nicoya-schiereiland, Costa Rica; Ikaria, Griekenland; en Loma Linda, Californië in de Verenigde Staten.
De Blue Zone-gebieden hebben zeer hoge percentages mensen die ouder zijn dan 90 en 100 (2). Dit is niet alleen gebaseerd op genetica, maar onderzoek suggereert dat genetica slechts 20-30% uitmaakt van wat bepaalt hoe lang we leven (3). Dit betekent dat de levensstijl van de mensen in deze gebieden de grootste invloed heeft op hun levensduur.
Hoe leven Blue Zone-mensen?
Ikaria, Griekenland
Het eten van een traditioneel mediterraan dieet helpt de mensen in dit gebied een van 's werelds laagste sterftecijfers op middelbare leeftijd en de laagste percentages van dementie te hebben (4). Er is een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek waaruit blijkt dat het mediterrane dieet een rol speelt bij de preventie van hartaandoeningen en kan helpen de algehele gezondheid te verbeteren, waaronder het voorkomen van gewichtstoename en diabetes (5).
Het mediterrane dieet legt de nadruk op hele voedingsmiddelen en wordt gekenmerkt door het eten van veel plantaardig voedsel, waaronder fruit, groenten, granen, aardappelen, vis, bonen, noten, zaden en olijfolie. Zuivel, gevogelte en eieren worden in lage tot matige hoeveelheden geconsumeerd en rood vlees is beperkt. Wijn is met mate toegestaan en fruit is ook een veel voorkomende dessertoptie (6).
Okinawa, Japan
Okinawa is de thuisbasis van 's werelds langstlevende vrouwen (7). In deze regio beoefenen ze tai chi, een ontspannende en meditatieve vorm van lichaamsbeweging. Dit helpt stress te verminderen en de spierkracht, flexibiliteit en balans te verbeteren.
Het standaarddieet van deze regio omvat nietjes zoals zoete aardappelen, sojabonen, bijvoet (een bloeiende plant), kurkuma en goya, een bittere meloen (4). Van een plantaardig dieet met natuurlijke sojaproducten is aangetoond dat het het risico op chronische ziekten helpt verminderen (8).
Sardinië, Italië
Dit Italiaanse eiland heeft het hoogste aantal mannen dat 100 jaar oud wordt. Ze werken meestal op de boerderijen en moedigen veel beweging aan. Ze genieten af en toe van rode wijn, die rijk is aan resveratrol, een antioxidant die het hart helpt beschermen (9). De bevolking heeft ook een lager dierlijk eiwit en een hoger plantaardig dieet, wat wordt geassocieerd met lagere percentages diabetes, kanker en vroege sterfte.
Loma Linda, Californië
In Loma Linda is een grote gemeenschap van Zevende-dags Adventisten. Ze leven in een hechte gemeenschap en bieden sociale en spirituele voordelen waarvan is aangetoond dat ze de geestelijke gezondheid en het welzijn verbeteren (10). Ze volgen een vegetarisch bijbels dieet, inclusief volle granen, fruit, noten en groenten.
Schiereiland Nicoya, Costa Rica
Het schiereiland Nicoya heeft 's werelds laagste sterftecijfer op middelbare leeftijd. Het heeft ook de op één na hoogste concentratie mannen die 100 jaar oud worden. Deze regio heeft een zeer sterke gemeenschap, sociaal netwerk en geloof.
Het dieet is gebaseerd op bonen en verse maïstortilla's, die kunnen helpen het cholesterol te verlagen en de darmgezondheid te verbeteren (11). Veel mensen in deze regio hebben een fysieke baan en een doelgerichtheid.
Hoe kun je meer leven alsof je in een Blue Zone bent?
Houd er rekening mee dat de Blue Zones gebaseerd zijn op onderzoek van specifieke gebieden. Dit betekent niet dat de levensstijl en voordelen beperkt zijn tot deze specifieke gebieden; u kunt de Blue Zone-principes aanpassen aan uw leven.
Om u meer inzicht te geven in hoe u meer kunt leven alsof u zich in een blauwe zone bevindt: deze regio's sporten als onderdeel van het leven, in plaats van voor specifieke doelen. Dit omvat dagelijkse klusjes, werkverantwoordelijkheden, tuinieren, wandelen en koken. Ze slapen voldoende en doen overdag vaak dutjes. Ze zijn meestal religieus of spiritueel, hebben een sterk sociaal netwerk en hebben een levensdoel.
Een van de meest voorkomende thema's van deze gebieden is dat de mensen zich voornamelijk richten op een plantaardig dieet, rijk aan bonen, linzen, groenten en volle granen, en ongeveer wekelijks vlees eten. De meeste van deze gebieden hebben een verminderde calorie-inname met af en toe intermitterend vasten . Sommige regio's drinken alcohol, maar met mate.
Referenties
-
Dan Buettner
en blauwe zones. https://www.bluezones.com/dan-buettner/.
-
Poulain, Michel, Giovanni Mario Pes, Claude Grasland, Ciriaco Carru, Luigi Ferrucci, Giovannella Baggio, Claudio Franceschi en Luca Deiana
Poulain, Michel, Giovanni Mario Pes, Claude Grasland, Ciriaco Carru, Luigi Ferrucci, Giovannella Baggio, Claudio Franceschi en Luca Deiana. 2004. "Identificatie van een geografisch gebied dat wordt gekenmerkt door extreme levensduur op het eiland Sardinië: de AKEA-studie." Experimentele Gerontologie 39 (9): 1423-1429. https://doi.org/10.1016/j.exger.2004.06.016.
-
Hjelmborg, Jacob vB., Ivan Iachine, Axel Skytthe, James W. Vaupel, Matt McGue, Markku Koskenvuo, Jaakko Kaprio, Nancy L. Pedersen en Kaare Christensen
2006. "Genetische invloed op de menselijke levensduur en levensduur." Menselijke genetica 119 (3): 312-21. https://doi.org/10.1007/s00439-006-0144-y.
-
5 'Blue Zones' waar 's werelds gezondste mensen wonen.
2017. Boeken. 6 april 2017. https://www.nationalgeographic.com/books/article/5-blue-zones-where-the-worlds-healthiest-people-live.
-
Franquesa, Marcella, Georgina Pujol-Busquets, Elena García-Fernández, Laura Rico, Laia Shamirian-Pulido, Alicia Aguilar-Martínez, Francesc Medina, Lluís Serra-Majem en Anna Bach-Faig
2019. "Mediterraan dieet en cardiodiabesitas: een systematische review door op bewijs gebaseerde antwoorden op belangrijke klinische vragen." Voedingsstoffen 11 (3): 655. https://doi.org/10.3390/nu11030655.
-
Willett, WC, F Sacks, A Trichopoulou, G Drescher, A Ferro-Luzzi, E Helsing en D Trichopoulos
1995. "Mediterrane dieetpiramide: een cultureel model voor gezond eten." Het American Journal of Clinical Nutrition 61 (6): 1402S1406S. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.6.1402s.
-
Willcox, Bradley J., D. Craig Willcox, Qimei He, J. David Curb en Makoto Suzuki
2006. "Broers en zussen van Okinawan Centenarians delen levenslange mortaliteitsvoordelen." De tijdschriften van gerontologie. Serie A, Biologische Wetenschappen en Medische Wetenschappen 61 (4): 345-54. https://doi.org/10.1093/gerona/61.4.345.
-
Messina, Mark
2016. "Soja- en gezondheidsupdate: evaluatie van de klinische en epidemiologische literatuur." Voedingsstoffen 8 (12): 754. https://doi.org/10.3390/nu8120754.
-
Snopek, Lukas, Jiri Mlcek, Lenka Sochorova, Mojmir Baron, Irena Hlavacova, Tunde Jurikova, Rene Kizek, Eva Sedlackova en Jiri Sochor
2018. "Bijdrage van de consumptie van rode wijn aan de bescherming van de menselijke gezondheid." Moleculen: een tijdschrift voor synthetische chemie en natuurlijke productchemie 23 (7). https://doi.org/10.3390/molecules23071684.
-
Gilbert, Stephanie
2019. "Het belang van gemeenschaps- en geestelijke gezondheid | NAMI: Nationale Alliantie voor Geestesziekten.” Nami.org. 2019. https://nami.org/Blogs/NAMI-Blog/November-2019/The-Importance-of-Community-and-Mental-Health.
-
Garden-Robinson, Julie en Krystle McNeal
2010. "Alles over bonenvoeding, gezondheidsvoordelen, bereiding en gebruik in menu's - publicaties." Ndsu.edu. 2010. https://www.ag.ndsu.edu/publications/food-nutrition/all-about-beans-nutrition-health-benefits-preparation-and-use-in-menus.
Alle inhoud en media op deze pagina zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden gemaakt en gepubliceerd. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt als vervanging voor medisch advies of medische behandeling. Gebruikers moeten altijd een arts of andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg raadplegen voor medisch advies. Als u een eetstoornis heeft of denkt te krijgen, gebruik de informatie dan niet en zoek onmiddellijk medische hulp .