Basisprincipes Van Voeding
Gemengde berichten over gezondheid en voeding kunnen verwarrend zijn, maar de concepten zijn vrij eenvoudig. We zullen uitleggen waarom voeding zo belangrijk is.
23-10-2022
4 MINUTEN LEZEN
Voeding is het consumeren (eten) van voedsel en het gebruiken voor onze groei, ontwikkeling en energie. Met andere woorden, goede voeding is essentieel voor onze vitaliteit.
Calorieën
Calorieën zijn de basis van voeding. Ze zijn een eenheid van energie en een manier om te meten hoeveel energie ons lichaam krijgt van het voedsel of de drank die we consumeren. De hoeveelheid calorieën die we nodig hebben, hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, lichaamsgrootte en lengte, fysieke activiteit en genetica.
Om ons gewicht te behouden, hebben we een vergelijkbaar aantal calorieën nodig als het aantal dat we in totaal verbranden. Dit omvat de energie die we in rust verbranden (basaal metabolisme) en de energie die we gebruiken om te bewegen of zelfs om voedsel af te breken (1).
Lees hier meer over hoe het wordt berekend: Het caloriedoel uitgelegd
Macronutriënten
Goede voeding betekent ook zorgen dat we een balans krijgen van de juiste voedingsstoffen. Dit omvat macronutriënten en micronutriënten. zijn voedingsstoffen die ons lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft en voorzien ons lichaam van calorieën om energie te laten functioneren. De drie macronutriënten zijn eiwitten, koolhydraten en vetten (2). Macronutriënten
Koolhydraten
Koolhydraten zijn nodig om onze spieren van brandstof te voorzien en zijn de favoriete energiebron voor onze hersenen. Er zijn verschillende soorten koolhydraten, zoals enkelvoudige en complexe koolhydraten. De simpele zijn licht verteerbaar, dus ze werken beter voor een snelle energieboost, zoals voor na en maaltijden. Sommige voedingsrijke opties van bronnen van eenvoudige koolhydraten zijn bananen, fruit, yoghurt en melk.
Wat betreft complexe koolhydraten, deze zijn langer houdbaar en bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten ook vezels , essentieel voor langzame afgifte en aanhoudende energie, en goed voor de darmgezondheid. Ze zijn ook rijk aan vitamines en mineralen. Het grootste deel van uw dieet zou dit type koolhydraten moeten zijn. Voorbeelden zijn volkoren granen (bruine rijst, haver, volkoren pasta en brood), quinoa en sommige groenten en fruit.
Eiwitten
Eiwitten zijn nodig om ons spierweefsel op te bouwen en te herstellen. Eiwitten zijn ook van vitaal belang voor onze lichaamsstructuur, inclusief botten. Het helpt volheid en tevredenheid te bevorderen, dus het kan nuttig zijn voor gewichtsbeheersing of plannen voor gewichtsverlies. Voedingsrijke voorbeelden van eiwitten zijn onder meer eieren, mager gevogelte, Griekse yoghurt, bonen, noten en zelfs insecten !
Vetten
Vetten zijn het dichtst in calorieën, wat betekent dat je meer calorieën binnenkrijgt in een kleinere hoeveelheid, maar dit betekent niet dat je ze moet vermijden. Gezonde vetten zijn essentieel voor de hormoonproductie, beschermen onze organen en kunnen ons zelfs helpen bij het opnemen en opnemen van de in vet oplosbare vitamines (A, D, E & K). Gezonde vetbronnen zijn vette vis, noten, zaden, avocado, olijven en plantaardige oliën.
Micronutriënten
Over vitamines gesproken, laten we eens kijken wat ze zijn. Micronutriënten hebben het lichaam in kleinere hoeveelheden nodig, maar zijn nog steeds essentieel voor onze lichaamsfunctie. Dit omvat vitamines, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten. Micronutriënten zijn van vitaal belang voor een gezonde ontwikkeling en ziektepreventie (3). Deze zijn te vinden in een breed scala aan natuurlijke voedingsmiddelen, waaronder kleurrijke plantaardige voedingsmiddelen, mager vlees, volle granen en gezonde vetten.
Terug naar de basis
Het streven naar een balans van de voedingsstoffen die we zojuist hebben besproken, zal uw lichaam helpen om op zijn best te functioneren, uw lichaam van brandstof te voorzien, u te helpen zich goed te voelen en chronische ziekten en ondervoeding te voorkomen. Het kan ook een gezonde mentale gezondheid ondersteunen.
Dus om een ​​verstandig, gezond eetplan op te bouwen, komt het neer op een balans van voedingsmiddelen, zoals focussen op natuurlijke voedingsmiddelen in plaats van verwerkte of verpakte voedingsmiddelen. Dit omvat veel volle granen, fruit, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten.
Referenties
1. "calorieën begrijpen."
2021. Nhs.nl. 4 november 2021. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/understanding-calories/.
2. Carreiro, Alicia L., Jaapna Dhillon, Susannah Gordon, Kelly A. Higgins, Ashley G. Jacobs, Breanna M. McArthur, Benjamin W. Redan, Rebecca L. Rivera, Leigh R. Schmidt en Richard D. Mattes.
2016. "De macronutriënten, eetlust en energie-inname." Jaaroverzicht van voeding 36 (1): 73-103. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-121415-112624.
3. CDC.
2018. "Micronutriëntenfeiten." Centrum voor ziektecontrole en Preventie. 30 april 2018. https://www.cdc.gov/nutrition/micronutrient-malnutrition/micronutrients/index.html.
Alle inhoud en media op deze pagina zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden gemaakt en gepubliceerd. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt als vervanging voor medisch advies of medische behandeling. Gebruikers moeten altijd een arts of andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg raadplegen voor medisch advies. Als u een eetstoornis heeft of denkt te krijgen, gebruik de informatie dan niet en zoek onmiddellijk medische hulp .